Kaunologi

Just two friends building a house together

Tuemme vuosittain taiteilijajäsentemme pienprojekteja yhteensä 7000 €.

Kaunologin Kaunon tukemat projektit -osion postaukset ovat osa taiteilijoiden pienprojektirahaselvitystä. Kaunologissa pääsemme tutustumaan Kaunon taiteilijajäsenten projekteihin heidän omin sanoin.

Tällä kertaa vuorossa valokuvataiteilija Jonne Heinosen Just two friends building a house together -projektin esittely.

Pienprojektirahan hakija: Jonne Heinonen
Kaunon myöntämä pienprojektiraha:
300
Projektin nimi: Just two friends building a house together

Milloin projekti toteutettiin?

17-22.11.2021. Breedbeeld valokuvafestivaali Belgia, Brugge

Mikä oli projektin alkuperäinen idea?

Just two friends building a house together -kirja on teos, joka koostuu enimmäkseen mustavalkoisista valokuvista. Kuvien kautta aloin käsittelemään lapsuutta ja aikuiseksi kasvamista. Lapsenomainen viattomuus sekoittuu kuvamaailmaan, jossa on nähtävissä symboliikkaa, pelokkuutta ja viitteitä aikuisena olemisen epävarmuudesta.

”Näkeminen tulee ennen sanoja. Lapsi katsoo ja tunnistaa, ennen kuin pystyy puhumaan.” (John Berger, Ways of seeing, 1972).

Kun aloitin kuvaamaan en etsinyt mitään, vaan opettelin katsomaan ympäristöä uudelleen ja ymmärtämään valokuvan perimmäistä olemusta ja sen tarkoitusta dokumentarismin ympärillä.

Breedbeeld valokuvafestivaali etsi vuonna 2021 viittä suomalaista vastavalmistunutta valokuvataiteilijaa osaksi valokuvafestivaaleja ja minä olin yksi niistä jotka valittiin mukaan Just two friends building a house kirjateoksella, joka oli samalla myös opinnäytetyöni Lahden muotoiluinstituutissa. Breedbeeld valokuvafestivaali pidettiin Belgian Bruggessa, jossa vietimme avajaisia lauantaina 20.11, jossa olin myös mukana avajaispäivän paneelikeskustelussa näyttelyn taiteellisen johtajan ja yhden muun taiteilijan kanssa.

Kuva: Jonne Heinonen

Miten projekti toteutui?

Festivaali itsessään oli todella hienosti toteutettu ja sijainti oli Bruggen konserttitalolla keskustassa. Miljöö oli mielestäni upea ja toimi näyttelylle todella hyvin. Oli hienoa, että muutkin Suomesta valitut taiteilijat olivat paikalla yhtä lukuun ottamatta. Teosten installaatiot olivat mielestäni erityisen mietitysti totutettu ja siihen oli todella panostettu. Oli hienoa nähdä ensimmäisen kerran omia töitä esillä kansainvälisesti.

Näyttelyn lisäksi taiteilijoille oli järjestetty ennen avajaisia portfolio näyttöjä, joissa en myöskään ennen tätä ole ollut. Sekin oli järjestetty todella hyvin ja katsomassa portfoliota oli ympäri maailmaa tulleita kuraattoreita, Art directoreita ja kirjakustantajia. Sain kirjastani hyvää palautetta ja se antoi uutta paloa tekemiselle.

Oliko projektin aikana jotain kommelluksia tai erityisiä onnistumisia?

Matka valkokuvafestiivaaleille toteutui mahtavasti, muutamia hauskoja kommelluksia tietenkin joka reissuun (ainakin itselle) kuuluu. Illalla kuitenkin selvisi, että olin buukannut asunnon väärästä kaupungista Antwerpenista! Tämä selvisi minulle vasta paikan päällä, kun sain mailin koskien taiteilijoiden illallisesta ja rupesin googlettamaan ravintolan osoitetta. Kartta näytti asunnostani ravintolalle 97 kilometriä ja se sijaitsi eri kaupungissa Bruggessa, silloin mietin, että ei kai sentään koko festivaali siellä? Tottakai se oli siellä myös hahah. Näyttelyn kuraattorit tiesivät kyllä, että olin buukkaamassa Air bnb asuntoa Antwerppenistä, mutta kun sanoin heille asiasta illallisella niin he olivat ajatelleet, että halusin olla siellä mieluummin, koska Antwerpen on niin siisti mesta. Ymmärsin heti kyllä miksi he ajattelivat näin, koska se oli super hieno paikka.

Tästä ei sinänsä tullut mitään ongelmaa vaan kuljin junalla Bruggeen, joka oli tunnin matkan päässä, vähän niin kuin olisi kulkenut Lahti Helsinki väliä. Illallisen jälkeisenä päivänä oli heti aamusta portfolio näytöt, joten otin yhdelle yölle majoituksen Bruggesta. Sitten takaisin Antwerpeniin ottamaan veljeäni vastaan, joka lensi suoraan Espanjasta avajaisiin. Aamulla soi kellot ja suuntasimme takaisin Bruggeen avajaispäivän karkeloihin junassa fiilistellen, että vau mitä veliaikaa, hahah kuinka fiilis homma!

Jälkeenpäin ajateltuna oli onni onnettomuudessa ja pääsin näkemään kaksi hienoa paikkaa samalla kertaa.
Toki reissuta tuli hieman hektinen, mutta se ei haitannut menoa Belgian päässä, mutta palattuani Suomeen joutui ottamaan hieman unta takaisin. :DD

Millainen vaikutus tällä projektilla on ollut omaan työskentelyysi?

Olen pitkään pyrkinyt tekijänä kohti kansainvälisyyttä ja tuntui todella hienolta saada ensimmäisen kerran teoksia esille Suomen ulkopuolella. Tämä antoi uskoa tulevaan ja motivoi jatkamaan kovaa työskentelyä kohti omia päämääriä.

Millainen vaikutus Kaunon myöntämällä avustuksella oli projektiisi?

Pienprojektiapuraha mahdollisti minulle valokuvafestivaaleilla Air bnb asunnon ja helpotti sitä myötä matkakuluja reilusti. Olen kiitollinen Kauno ry:lle ja siihen miten he suhtautuvat positiivisesti myös kansainvälisiin tapahtumiin ja auttaa taiteilijoita tämän myötä olemaan paikan päällä edustamassa

 

Linkit:

https://breedbeeld.org/agenda/opus-one-21

Kuva: Jonne Heinonen