Lainaa Taiteilija -konsepti pilotoitiin Lahden Taidelainaamon Teosvälitysviikolla Galleria Uudessa Kipinässä (GUK) Lahdessa 13.–19.11.2023. Mitä kummaa? Mistä tässä oli oikeastaan kyse?
Homma sai alkunsa siitä, kun keskustelimme Kauno ry:n avainhenkilöiden kanssa ideasta, jossa taidelainaamon teosten tavoin voisi lainata myös taiteilijaa. Innostuimme ideasta ja päätimme kokeilla ideaa käytännössä ja kehittää konseptia eteenpäin teosvälitysviikolla Galleria Uudessa Kipinässä. Eli ei muuta kuin baskeriostoksille promokuvia varten.
Käytännössä taiteilijan lainaus homma meni niin, että olin Galleria Uudella Kipinällä kahden päivän ajan lennosta lainattavissa gallerian aukioloaikana. Olin sonnustautunut tunnistettavaan Taiteilijalookkiin baskerilla ja paidalla, jonka selässä luki ”Lainaa Taiteilija”. Taskussa minulla oli pieni vihko, johon kirjasin lainaajat ja lainausajat.
Esittäydyin uusille näyttelykävijöille ja kerroin, että tänään olisi mahdollisuus lainata taiteilija, eli tässä tapauksessa allekirjoittanut, vaikka näyttelykaveriksi kiertämään näyttelyä ja katselemaan teoksia yhdessä. Aluksi lainaajat olivat hieman ujoja esittämään toiveitaan ja juttelemaan taiteesta, mutta kun saivat jutun juonesta kiinni, niin tilanne alkoi soljua kuin itsestään.
Lähestyin potentiaalisia lainaajia mahdollisimman lempeästi kuulostellen. Lainaajat halusivat keskustella taiteesta ja taiteilijuudesta sekä kysellä näyttelyyn ja esillä oleviin teoksiin liittyviä kysymyksiä. Lisäksi taiteilijan lainaajat toivoivat apua itselleen sopivien teosten löytämiseen.
Ilokseni lainaajia riitti ja sainkin aika lailla nonstoppina olla lainattavana. Minua lainasivat niin lapset kuin aikuiset näyttelykävijät. Etenkin lapset lainasivat minua taiteilukaveriksi. Kaikki halukkaat saivat tehdä itselleen pikkumaalauksen minun ohjaamanani. Yhdessä taiteillessa lapsille heräsi kysymyksiä materiaaleista, tekniikoista ja taiteilijuudesta. He myös halusivat kertoa omasta innostuksestaan taiteen tekemiseen. Lapsista oli kivointa maalata vapaasti ilman rajattua aihetta. Aikuisten lainaajien kanssa kävin paljon taidekeskustelua. Lainaajien innostunut asenne taidekeskustelua kohtaan antoi meille tärkeää tietoa siitä, että taidekeskustelun mahdollistamiselle on selvästi tarvetta.
Kokeilussa oli antoisaa myös auttaa lainaajia löytämään itseään miellyttäviä teoksia näyttelystä ja taidelainaamon peruskokoelmasta, joista osa lähtikin uuteen kotiin. Taiteilijan lainaamisessa hienoa oli ajan antaminen asiakkaalle – yhteinen kiireetön hetki taiteen äärellä.
Jatkossa taiteilijan baskeri voisi lähteä kiertämään ja lainattavana Taiteilijana voisi toimia kuka vain innokas Kaunon taiteilijajäsen. Konsepti selvästi toimii, ja konseptia pitäisi kehittää eteenpäin. Uskon myös, että konseptia voisi soveltaa monenlaiseen toimintaan lainattavan taiteilijan omien vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Lainattava taiteilijan voisi lisäksi tehdä esimerkiksi kuvailutulkkauksia teoksista kuvataiteilijan näkövinkkelistä. Kouluryhmät voisivat puolestaan lainata Taiteilijaa vaikkapa näyttelykaveriksi esittelemään teoksia, keskustelemaan niistä sekä kertomaan taiteesta ja taiteilijuudesta. Mahdollisuuksia on monia ja vain mielikuvitus rajana.
Kiitos Kaunolle tästä mahdollisuudesta kehittää Lainaa Taiteilija -konseptia. Oli kivaa!
Lainattava Taiteilija Nelli Penna
taidemaalari, yhteisötaiteilija ja aktiivinen yhdistystoimija