Kaunologi

Kun veistäjä kohtasi maalarin

Tuemme vuosittain taiteilijajäsentemme pienprojekteja yhteensä 7000 €:lla. Kaunologissa esittelemme näitä projekteja. Lisää pienprojektirahasta pääset lukemaan aikaisemmin julkaistusta blogikirjoituksesta.

Tällä kertaa tutustumme Marianne Sirin ja Maria Laineen yhteistyöprojektiin Veistäjä kohtaa maalarin.

Pienprojektirahan hakija: Marianne Siri
Kaunon myöntämä pienprojektiraha:
500 €
Projektin nimi: Veistäjä kohtaa maalarin

Milloin projekti toteutettiin?

Joulukuu 2020-Kesäkuu 2021. Pienprojektiapuraha käytettiin Maria Laineen tuutorointipalkkoihin. Tämän jälkeen tuutorointia jatkettiin omakustanteisesti.

Mikä oli projektin alkuperäinen idea?

Veistos on realistisen kokoinen naista esittävä rintakuvaveistos. Naisen barokkikampauksessa ja vartalossa on kukkia, perhosia, lintuja, sammakoita, lisko, käärme, tammihiiri, ankerias. Kasvit ja eläimet ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta uhanalaisia. Marie –veistos käsittelee luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä, mikä jää usein mediassa vähemmälle huomiolle kun puhutaan ilmastonmuutoksesta. Kampauksen inspiraationa on 1700-luvun loppupuolen Ranskan ylhäisten naisten hiustyyli, jossa kampaukset saattoivat tuoda puoli metriä pituutta lisää ja koristeena saattoi olla mm. laivan miniatyyri tai elävä lintu häkissä.

Minulla on pidemmän aikaa ollut tavoitteena lisätä värien käyttöä veistoksissani sekä opetella patinointitekniikoita. Aikaisemmin olen maalannut teokseni valkoisen eri sävyillä. Marie -teos mahdollisti värien käytön opettelun, koska teoksen ihminen, kasvit ja eläimet maalataan realistisesti. Halusin mennä maalauksen syvään päähän ja opetella laseerausta öljyväreillä. Siksi pyysin kollegaani Maria Lainetta mukaan projektiin. Onneksi hän lähti mukaan mielellään, muuten olisin ollut projektini kanssa hukassa. Maria on toiminut maalausopettajanani sekä toisena maalarina.

Kuvataiteilijat Maria Laine ja Marianne Siri maalaavat yhdessä Marianne Sirin veistosta Marie.

Maria Laine ja Maranne Siri työstävät Marie-teosta. Kuva: Jussi Huotari

Miten projekti toteutui?

Marie -veistoksen oli aluksi tarkoitus olla paljon yksinkertaisempi, mutta sitten idea laajentui ja mukaan tuli iso ankerias ym. uusia kiehtovia kasveja ja eläimiä. Veistettävää ja maalattavaa tuli niin paljon, että teos ei ehtinyt marraskuun näyttelyyn eikä edes maaliskuun näyttelyyn, jonne se oli alunperin menossa.

Kaunolta saamani pienprojektiapurahalla teimme Maria Laineen kanssa pitkälti maalausharjoitteita monistettaviin kipsikasvoihin ja pääsimme alkuun ankeriaan maalauksen kanssa. Tammikuun jälkeen projekti on jatkunut omalla kustannuksellani eli Maria on jatkanut maalausta teoksen parissa.

Oliko projektin aikana jotain kommelluksia tai erityisiä onnistumisia?

Mitään erityisiä kommelluksia ei sattunut maalausprojektissa, sitäkin enemmän onnistumisia kun on ollut pätevä maalauksen opettaja. Olen erityisen tyytyväinen, että olen oppinut maalaamaan ihmisen silmät realistisesti.

Millainen vaikutus tällä projektilla on ollut omaan työskentelyysi?

Marie-teoksen maalausprojekti on ollut mielenkiintoinen kokemus ja se antaakin hyvät edellytykset jatkaa maalauksen parissa. Suunnitelmissani on useampi ”värillinen” veistos. Taiteellinen ilmaisuni on siis laajentunut huomattavasti.

Millainen vaikutus Kaunon myöntämällä avustuksella oli projektiisi?

Pienprojektirahasta oli valtava hyöty maalausprojektille. Marian opeilla olen päässyt yli pensseliin tarttumisen pelosta ja värien maailma on selkiytynyt. Olen opetellut öljyvärien käyttöä sekä lasyyrimaalausta ja huomannut, että maalaustekniikka sopii veistosteni hiottuun tyyliin hyvin.

Linkit:

https://mariannesiri.com/
IG: mariannesir1

http://www.marialaine.com/
IG: marialaine_