Kaunologi

Jääkauden lapset -verkkotaideteos

Verkkotaideteos:
Jääkauden lapset

Työpari:
Saija Kivikangas – Muinaisranta
Saara Nurmi – Vesijärvi

Hetki ikuisuudessa voi olla kymmeniätuhansia vuosia

Kaivoin muinaisrannalla hietakehdon
jonne lapseni laskin
Ei pysy paikoillaan jääkauden vilkas lapsi

Pyysin maata maalaamaan maiseman
Maassa silokivet muovaamaan
Tuulta pyydystämään tahdon

 


Kaksi toisilleen tuntematonta kohtaa ensimmäisen kerran ja alkaa tutustumaan toisiinsa käydäkseen yhteistä matkaa.

Jääkauden lapset -verkkotaideteos sai alkunsa seuraavien, ensikohtaamisessa käydystä keskustelusta poimittujen avainsanojen pohjalta: kerrokset / suppa / jääkausi / muinaisranta / liputtaa / Vesijärvi / puhdistus / hapetus / pelastaa / väreily / värjäys / orgaaninen

Syntyi kaksi toisilleen tuntematonta maalausta, Muinaisranta ja Vesijärvi. Ne tutustuivat toisiinsa metsässä – Vesijärven kupeessa muinaisrannalla. Ne tutustuivat niin, että kahdesta maalauksesta syntyi yhteinen teos, yhteinen runo, yhteinen matka.

Teos on osa Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 rahoittamaa Arki-ihminen projektia.


Saija Kivikangas (s. 1984) asuu ja työskentelee Lahdessa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemista maalaustaiteen opetusalueelta vuonna 2021. Sitä ennen hän on opiskellut mm. Lahden Taideinstituutissa sekä AKI, ArtEz academie voor beeldende kunsten Enschedessä, Hollannissa. Hänen teoksiaan on nähty gallerioissa ja museoissa niin Suomessa, kuin ulkomailla, julkisena taiteena sekä teatterilavoilla. Kivikankaan teoksia hankkineita kokoelmia ovat mm. HAM, Saastamoisen säätiö, HUS, Saskiat, Taidekeskus Salmela sekä Lahden Taideyhdistys. Tällä hetkellä Kivikangas on erikoistunut maalaamaan luonnonaineksista itse valmistamillaan pigmenteillä.

Saara Nurmi (s. 1944) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi LAB-ammattikorkeakoulusta 2020. Sitä ennen hän on opiskellut kuvataiteita Limingan taidekoulussa ja Lapin avoimessa yliopistossa. Hän on käyttänyt myös luovuuttaan monia vuosia tietojärjestelmä-suunnittelijana ja -pedagogina. Nurmi on osallistunut aktiivisesti kotimaansa näyttelyihin. Hänen otteensa taiteeseen on tutkiva ja tällä hetkellä kohteet ovat tila ja väri.